A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Мостиської міської ради Львівської області

РІЗДВЯНИЙ ДУХОВНО-ФОРМАЦІЙНИЙ ВИШКІЛ ДЛЯ ЛІДЕРІВ СУЧАСНОЇ ОСВІТИ

Дата: 10.01.2024 15:47
Кількість переглядів: 12

     09 січня 2023 року на базі Мостиської територіальної громади відбувалася нарада з керівниками відділів освіти громад Яворівського району, за участю представників департаменту освіти Львівської обласної державної адміністрації  (Олег Паска- директор, О. Урдей - заступниця директора,  начальниця  управління освіти та інновацій ДОН ЛОДА, Ірина Сислюк -  начальниця  відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи, Оксана Майхер - начальниця відділу освіти, охорони здоров’я, культури, молоді і спорту Яворівської районної державної адміністрації,  Леся  Ковалишин - керівниця відділу освіти, молоді і спорту Сокальської міської ради), на якій обговорено проблему щодо впровадження Стратегії реформування системи шкільного харчування.

Так, пріоритетними  проблемами залишаються неналежні умови організації достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти, а також відсутність у більшості дітей звичок здорового харчування.

Основними причинами зазначених проблем, що потребують вирішення протягом 2023/ 2027 років, є (далі – СТРАТЕГІЯ):

  • недостатність обсягів місцевих бюджетів в умовах повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України забезпечувати виконання норм харчування в закладах освіти;
  • підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні;
  • втрата постачальників харчових продуктів або послуг з організації харчування через нерентабельність для суб’єктів господарювання, віддаленість територій, пошкодження автомобільних шляхів та інші ризики для ринку в умовах повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України. Зокрема, логістика постачання ускладнена, через що заклади освіти не можуть вчасно отримувати замовлені харчові продукти;
  • застарілість або пошкодженість внаслідок воєнних дій обладнання та харчоблоків, що не дозволяє використовувати сучасні технології приготування страв і забезпечувати дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (далі — система НАССР), відповідно є потреба у відновленні, комплексній модернізації та ремонтних роботах;
  • перешкоджання енергетичної кризи та повітряних тривог організації харчування в закладах освіти;
  • нестача кухарів, інших працівників на кухні, а також сестер медичних з дієтичного харчування для організації харчування учнів (вихованців) в закладах освіти;
  • потреба в додатковому навчанні працівників закладів освіти та підприємств, що надають послуги з організації харчування закладам освіти, на тему організації харчування (зокрема щодо впровадження нових норм харчування, складення та виконання меню);
  • відмова дітей від шкільного харчування через сформовані неправильні харчові звички.

Отож вищезазначеного є над чим працювати, щоб реформувати систему харчування.

   Варто зазначити, що високоповажні гості були залучені також до дійства у різдвяному духовно-формаційному вишколі для лідерів сучасної освіти «Ментальне здоров‘я: віднайдення стійкости в часі війни».

   Участь у заході також  брали також  Мирослава ПЕЛЬЦ – очільниця Мостиської  територіальної громади, Любов ВОЙТКО – голова Комісії Освіти та Виховання УГКЦ, всечесніші отці Петро ФЕДАШ (УГКЦ) , Василь МОЦЯК (ПЦУ), професійна спільнота вчителів з предмета «Основи християнської етики» при Центрі ПРПП Мостиської міської ради.

Надія ГНАТОВСЬКА – начальниця відділу освіти, молоді та спорту Мостиської ради, вона ж модераторка торжества, розпочала словами-привітання, що  «сенс нашого земного життя полягає в тому, щоб не розплавитися від високої температури спокус, не бути роздавленими тягарем проблем. Не опустити руки, коли навколо все руйнується, а продовжувати йти не падаючи на коліна…»

 У своєму виступі зазначила, що « зібралися  у складний час, бо усвідомили, що сильна держава  починається із міцної армії. Відважні молоді воїни, наші земляки, стали символом гідности.

 Тож молитвою згадали  Героїв, які боролися і віддали своє життя.       Хвилиною мовчання вшанували пам’ять Захисників України.

Спікери Орися  СІДЛЯР та отець Петро МАЙБА розкрили тематику   різдвяному духовно-формаційному вишколі для лідерів сучасної освіти «Ментальне здоров‘я: віднайдення стійкости в часі війни».

Оксана СІДЛЯР – психологиня, авторка книг для вчителів, батьків, зокрема  «Уроки Школи Батьківства» говорила про:

  • Місію та рутинну;
  • Ваші колеги – ваш ресурс;
  • «Нехай весь світ зачекає»;
  • Ви народилися переможцем тощо.

Висновок: не шукайте мотивації, шукайте сенс життя. Поразка сьогодні не означає поразку завтра. Вдячність – це двостороння цінність. Якщо  хочете хороших людей навколо себе підкріплюйте хороше. Як? Найпростіший спосіб – подякувати! Здатність віддавати запалює й надихає. Вона відкриває Вам безлімітне джерело енергії.

Отець Петро МАЙБА презентував тему «Стійкість в часі війни». Наголосив на тому, що цінності дають відчуття сенсу, правди, незламну витримку та відповідальність іти до кінця. Зазначив, що вислови надихають кожного, зокрема  молитви, поезія, які наповнюють мудрістю й світлом. Кожен Крок наближає до неминучої Перемоги сил Світла.

Зі щирим Божим словом до освітян звернувся отець Петро ФЕДИШИН, який зазначив, що потрібно завжди дякувати Господеві, і тільки тоді ми відчуємо Його щоденну у наших серцях, душах, які потребують щоденної молитви.

   Реколеції «Ментальне здоров‘я: віднайдення стійкости в часі війни» сприйнялися на одному диханні і сприяли чудовому настрою. Реколекційна наука збагатила кожного з нас духовно. Велично, зворушено здійнялася українська колядка у вись, у поєднанні з чудовим музичним супроводом. Колядували усі!

Життя коротке ! ...

Порушуй правила ! ...

Прощай швидко ...

Смійся нестримно ...

Цілуй повільно ...

Танцюй, ніби ніхто не дивиться ...

Співай, ніби ніхто не чує ...

Люби, ніби ніхто не заподіював тобі біль ...

Адже життя дається людині один раз ...

І прожити його треба так, щоб сказали :

  • Ну, повтори ще раз !

Дякуємо ЗСУ за можливість вчитися, жити, творити!

Слава Україні! Героям Слава!

ХРИСТОС СЯ РОЖДАЄ!

 

 

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень