A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Мостиської міської ради Львівської області

УКРАЇНА – БОЖЕСТВЕННИЙ САД

Дата: 25.11.2022 11:47
Кількість переглядів: 17

23 листопада 2022 року в Мостиській територіальній громаді відбулася літературна вітальня « УКРАЇНА – БОЖЕСТВЕННИЙ САД» з метою відзначення 300-ліття від дня народження Григорія Савича СКОВОРОДИ, популяризації його всеосяжної літературної, філософської, педагогічної , композиторської, музично-співочої спадщини, культурно-просвітницької діяльности й морально-світоглядних принципів подвижницького життя серед усіх верств українського суспільства й міжнародного загалу.

Під мелодію кобзи лунали слова:

«Минають роки і століття, час пролітає зі швидкістю світла. Життя без упину мчить, але історія пам’ятає все що було. Українці мають чим пишатися!»

Отож учасники дійства заглибилися у пам’ятні сторінки життя та поринули у глибини творчості мандрівного філософа, переглядаючи відеоролик «Обличчя України».

Участь у літературній вітальні « УКРАЇНА – БОЖЕСТВЕННИЙ САД» брали:

Мирослава ПЕЛЬЦ – голова Мостиської міської ради;

Надія ГНАТОВСЬКА – начальниця відділу освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради;

Олександра БАША – директорка Центру ПР ПП;

Зеновій ФИЛИПЧУК – поет, пісняр, громадський діяч України.

У своєму виступі Мирослава Степанівна зазначила, що «у свідомості сучасників та нащадків Сковорода постає як мандрівний філософ-вільнодумець, Учитель, який був передвісником нової епохи». Також наголосила, коли «Папа Іван Павло ІІ під час візиту до України цитував латиномовну поезію Сковороди: «Все мина, лиш любов зостається по всьому, Все мина, та не Бог, не любов». Отож щасливий той, хто мав змогу знайти щасливе життя. Але щасливий той, хто може ним користуватись. «Любов виникає з любові. Коли хочу, щоб мене любили, сам перший люблю…», - казав Сковорода…Любити ближнього, себе, те, що ти робиш, любити природу, вона є натхненням, не зраджувати собі, своїм цінностям, бути чесним з людьми та із собою. Отаким був і є Варсава – син свободи!»

Надія ГНАТОВСЬКА - очільниця освіти Мостищини цитувала, що «людина може добре лише ту роботу виконувати, до якої сотворена своїм Творцем. Солодка є праця, коли вона „природна”, відповідає природі, натурі, вдачі того, хто нею займається».

Олександра БАША – директорка Центру ПРПП ствердила, що «коли читала про Сковороду – вчителя, то звернула увагу, що в середині XVIII століття він застосовував методи навчання, актуальні в НУШ. Це принцип «вербальних оцінок» — ставив учням не бали, а писав короткий фідбек на кшталт «справжнє безглуздя» або «досить гострий», «зрозумілий», «звєрок востроє»(тобто знання хапає на льоту). Усього Вчитель використовував 12 таких тверджень.

Навчав дистанційно своїх учнів. У листах Сковорода давав настанови та мотивував у дусі сучасних коучів — підбадьорював, писав, що вірить у сили і талант свого учня: «Вправи через помилки ведуть нас до витонченості письма».

Звучали українські пісні у виконанні здобувачів освіти ОЗ «Мостиський ЗЗСО №1 I-III ступенів» «Ми будемо стояти», «Молода Україна» (керівник - Марія КМІТЬ, учителька музичного мистецтва ОЗ «Мостиський ЗЗСО №1 I-IIIступенів).

Афоризми Сковорди інтерпретували читці у поезіях «Про щастя»(Шибка Вікторія – учениця ОЗ «Твіржанський ЗЗСО I-III ступенів – ЗДО»), «Він нас учив» ( Кірницька Ганна – учениця Соколянського ЗЗСО I-III ступенів).

Патріотичну інсценізацію музично-поетичного колажу « З мудрістю Сковороди у майбутнє» представили педагогині ( Олена Галабут – заступниця директора та Надія Федевич – учителька зарубіжної літератури Чернівського закладу загальної середньої освіти ім. Т.Г. Шевченка).

Креативну хореографічну постановку «Я Україна» виконали вихованці танцювального та театрального гуртків (керівники: Зіновія Козак, Ольга Марек Мостиського БДЮТ).

Власну поезією декламувала «Відгомін ідей Сковороди» Оксана ЯКИМІВ - учителька, керівник освітянської спільноти з основ християнської етики Арламівськоволянського ЗЗСО I-II ступенів.

Також завітала на свято зловіща гостя "Повітряна тривога", яка прагнула усе перервати, але ми були стійкі. Жоден учасник не залишив Літературну вітальню. Продовжили відзначення 300-річчя Сковороди у бомбосховищі ОЗ «Мостиський ЗЗСО №2 I-IIIступенів» під аромат свічок, які створили атмосферу незламності та наближали перемогу України разом з нами.

Отож з самого Львова у Мостиську територіальну громаду (на запрошення освітян) прибув Зеновій ФИЛИПЧУК - поет-пісняр, громадський діяч, співробітник «Народного музею Тараса Шевченка». Під звуки гітари солов’їнним голосом Зеновія ФИЛИПЧУКА лилася серцю мила, рідна, батьківська пісня.

Усі з нетерпінням чекали на прем’єру книги «Від Сковороди – до сьогодні». І вона відбулася! У своєму доробку Зеновія Филипчук – авторка вищезгаданої книги (дружина поета-пісняра), описала глибоке бачення світу Сковороди. Життєпис Сина Свободи – надзвичайний твір, де кожен вислів допомагає зрозуміти, що є справжнім щастям і якими стежками мандрують вільні люди! Учасники дійства із захопленням черпали кожне слово, яке закарбувалося на сторінках книжки, а також придбали її, щоб передати здобувачам освіти духовний код нації, своєрідну легенду та невичерпну криницю цінностей. Дякуємо!

Якщо кожен так чинитиме, зазначав філософ, то суспільство працюватиме, як злагоджений годинник, коліщата якого обертаються в різні боки, але забезпечують безперервний його хід.



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень