A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти, молоді та спорту
Мостиської міської ради Львівської області

ЦЕНТР ПР ПП. ЧАС ПРАВДИ: ФЕЙКИ У ЖОРНАХ МЕДІАГРАМОТНОСТІ

Дата: 07.04.2022 10:36
Кількість переглядів: 63

Відповідно до проєкту «Час правди: фейки у жорнах медіаграмотності»  Львівського обласного інституту післядипломної освіти  (керівник Ірина Суховерська – завідувачка КІВД) протягом тижня Центр професійного розвитку педагогічних працівників Мостиської міської ради Львівської області (Баша О.Т., Бішко М.А., Лещук Г.Б.,Похила Г.Б.)  проводив з освітянськими спільнотами з навчальних предметів онлайн –конференції з вищезгаданої проблеми. Відокремлювали зерна правди від полови дезінформації.  Аналізували, що таке інформаційна війна (зброя масового знищення). Що таке фейк? Яке сучасне визначення фейку? (Спеціально створене повідомлення, що містить навмисно вигадану або спотворену інформацію). Чи «шкодить» фейк сам? Чи у нього є поплічники? Як результат  фейку поєднує у собі такі поняття як: маніпуляція, пропаганда, фальсифікація, брехня.

  Ознайомили клікбейтними заголовками, у чому суть їхня— зазвичай, заголовок, який змушує користувача інтернету натиснути на нього; зневажливий термін, що описує вебконтент, метою якого є отримання доходу від онлайн-реклами, особливо на шкоду якості або точності інформаці).

 Обговорювали інсайдерські джерела з метою  показати, що насправді відбувається в тій чи іншій кампанії, як сильно заяви прессекретаря відрізняються від реальної ситуації…

  Практично вивчено методику синтезу зображення людини, яка базується на штучному інтелекті – ДІПФЕЙК. Для чого використовують? ( Поєднання і накладення одних зображень та відео на інші зображення або відеоролики).

 В усі  заклади освіти Мостиської , Шегинівської ТГ надіслано вищезазначену інформацію для інформування здобувачів освіти, батьків тощо.

    Отож повертаючись до думки, варто зазначити, що головний виклик сьогодні полягає в тому, як здійснити систематичні кроки для відповіді на російську інформаційну війну. Дослідження показує, що стратегія Росії є гібридною та гнучкою, має безліч облич та безліч вимірів, для брехні і агресії. Крім того, вона має унікальну здатність трансформуватись під форми демократичних наративів та інструментів, і навіть під національні форми. Вона використовує демократію проти неї самої. І саме це робить її такою унікальною, а боротьбу проти неї – такою складною. Але у часи, коли інформацію дедалі більше використовують як інструмент у війні, ми не маємо жодної іншої альтернативи як боротися проти неї, позбавити зброї зловмисні впливи, приборкувати агресора.

   Памятаймо: розпочинати аналіз обєктивності медіатексту

важливо не зі змісту повідомлення, а за перевіркою його джерела, авторства та мети публікації.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ «Час правди: фейки у жорнах медіаграмотності» 

 

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень